måndag 26 december 2016

Svensk polis rånade G4S i Västberga - Visselblåsare RZ hade rätt kring helikopterrånet


Rikskriminalpoliser rånade G4S - Åklagare Leif Görts vet detta


Ewa Tunes kan ej alla detaljerna, det kan visselblåsare RZ.
Polismyndighetens infiltratör och vapenförsäljare till gäng, Sinisa Nikolic, tilläts och fick hjälp av svensk polis att vara huvudman i helikopterrånet. Svensk "ärlig" polis hjälpte Nikolic att sälja flera hundra vapen till gäng. Vapnen köpte Sinisa Nikolic av Sven-Eric Ahlberg vilken benådades (grovt vapenbrott) av justitieminister Thomas Bodström, som även gav polisens infiltratör och vapenhandlare till gäng, Peter Rätz, nåd. Polisens nyttige idiot Peter Rätz sålde även han vapen som tillkommit från Ahlberg.

Rikskriminalpolisen och Thomas Bodström med åklagare Yvonne Rudinsson/Christer Johansson (Växjö) såg till att Sinisa Nikolic och Peter Rätz INTE greps och åtalades i den kända vapenhärvan som kallas Grimslövshärvan.

Sinisa Nikolic pratar med RZ om kriminella poliser infiltratörs-"hantering" och om mörkläggningen av polisens vapenhandel till gäng.

Rikskriminalpolisen spanar på Sinisa i Malmö
Sinisa Nikolic fanns i Malmö strax innan rånet mot G4S. RZ pratade med Nikolic per telefon och kallades till Malmö (Lilla torg) av Nikolic som skröt...

Alla utredare är inblandade i rånet och begår än idag grova brott för att mörka sanningen.


Artikeln nedan skriven av Ewa Tunes

"Hade hjälp - på insidan" OCH PÅ UTSIDAN!!!

Ny utredning: Anställda på G4S misstänks ha hjälpt helikopterrånarna med information

Helikopterrånet i Väst­berga är ett av de mest spektakulära och uppmärksammade i Sverige genom tiderna.
Nu kommer nya detaljer i en intern utredning från säkerhetsföretaget G4S.
Två systrar som jobbat på det rånade säkerhetsföretaget lämnade över ­information om värde­depån.
 
De kom i gryningen – med helikopter

På morgonen den 23 september 2009 genomfördes det stora helikopterrånet mot värdedepån i Väst­berga. Rånarna hämtade ­bytet, som enligt uppgift till TT rörde sig om 39 miljoner kronor, med hjälp av en ­helikopter.
Att helikopterrånarna ­hade tillgång till detaljerade uppgifter inifrån depån är alla, som jobbade med den omfattande utredningen över­tygade om.
– Någon hade ­definitivt förmedlat ­information till planläggarna. Rånarna gick rakt på mål utan att tveka, säger ­kammaråklagare Leif Görts, en av målets två ­åklagare.

Kartlade anställda

Frågan om vem som läckt utreddes av polis men de fick inte fram tillräckligt för ett åtal.
– Informationen hade lämnats över innan rånet och vi kom in i efterhand. Telefonavlyssning och ­kontokontroller gav då ingenting, ­säger Görts.
Men säkerhets­företaget tillsatte en egen intern utredning ett halvår efter rånet. De har i dag en klar upp­fattning om vilka som var inblandade.
Efter kartläggning och riskklassificering av samt­liga, även tidigare anställda kom man fram till att de som överlämnat information om depåns innandöme var två systrar.
De lämnade över upp­gifterna till en manlig släkting, en man som i dag är 37 år och har ett gediget brotts­register.

Misstänkts tidigt

Mest känd är han för sina dubbla roller under kidnappningen av Siba-chefen Fabian Bengtsson 2005.
Där fungerade han som informatör åt polisen och försökte samtidigt pressa familjen Bengtsson på pengar. För det dömdes 37-åringen till två års fängelse. Han var i ett tidigt ­skede även misstänkt för ­inblandning i helikopter­rånet, men åtalades aldrig.
Hans kriminella historia omfattar också flera fall av misshandel, grovt vapenbrott och grov stöld.
Rånet organiserades från Serbien där polis snappade upp planerna och förvarnade sina svenska kollegor. Dessa tog dock fel på både tidpunkt och mål. Därför togs de på sängen när helikoptern landade på G4S tak tidigt på morgonen den 23 september 2009.
Den äldsta systern, i dag i 40-årsåldern, arbetade som värdetransportör på G4S innan rånet.
Hon fick sparken när ­företaget fick reda på att hon suttit anhållen, misstänkt för att ha hyrt flykt­bilen vid ett värderån mot G4S i Strängnäs 2008.

”En labyrint”

Den yngre systern, som är i 25-årsåldern, arbetade ­före rånet på G4S uppräkningscentral, där pengarna finns. Hon fick sparken på grund av misskötsamhet.
Hon förmodas vara den som mätt upp depån och kartlagt hur mycket pengar som fanns där - och vid ­vilka tidpunkter.
– När vi fick reda på den äldsta systerns inblandning i Strängnäs-rånet satte vi in nya dörrar av högsta säkerhetsklass utanför upp­räkningscentralen, säger G4S säkerhetschef Johan Petersson som själv var på plats vid helikopterrånet.
Han beskriver depån som en labyrint med flera ­trapphus och många, långa gångar.
– Jag var tvungen att följa med piketen in efter rånet för annars skulle de ha gått vilse, säger Johan Petersson.
Kvinnornas släkting, 37-åringen, ska ha vidare­befordrat uppgifterna om värde­depån till en av de dömda för rånet, en 43-åring. Han betraktades som ”hjärnan” bakom kuppen och ­hade bland annat ­rekryterat ­helikopter­piloten. Han dömdes till ­fyra års fängelse.
Den 43-årige mannen är barndomsvän med Milan Sevo, som kallats både Stockholms gangsterkung och den svenske gudfadern. Sevo är i dag bosatt i hemlandet Serbien.
Där träffades 43-åringen och Sevo vid flera tillfällen ­före rånet. De hade också en tät telefonkontakt.

Utredningen lades ner

Milan Sevo delgavs misstanke om medhjälp till helikopterrånet, han ska ha försökt värva en serbisk pilot.
Åklagare Görts bedömde innehållet i avlyssnade telefonsamtal som besvärande för Sevo, men ansåg inte att det skulle räcka för en ­fällande dom. Därför lades förundersökningen ned.
Den som ledde G4S-utredningen var Jan Wallberg, som numer arbetar på ett annat företag.
– Det finns många detaljer som styrker vår teori om insider. Rånarna tog den ­optimala vägen in till uppräkningscentralen trots att den är extremt svår att hitta, säger Wallberg.
Det har spekulerats i att rånarna haft tillgång till planritningar över värde­depån. Dessa fanns, före ­rånet, tillgängliga som ­offentliga handlingar på Stockholms stadsbyggnadskontor. Efter helikopter­rånet belades ritningar över den här typen av skydds­objekt med sekretess.
– Men av dessa ritningar framgår inte vilket rum som användes till vad, säger Wallberg.
Hans utredning visar att det krävdes specialkunskaper för att ta sig igenom de dörrar som ledde till uppräkningsvalvet.
Den yttre dörren till valvet var en sällan använd branddörr. Rånarna tog sig förbi den genom att klippa av dolda kablar som styrde låsmekanismen. Det kortslöt magnetlåset.

Sprängde tre gånger

Den andra dörren var den nyinsatta säkerhetsdörren av hög klass. Påläggsladdningen som användes där var anpassad efter den svagare dörr som fanns på plats när systrarna jobbade på ­företaget. Därför tvingades rånarna spränga tre gånger.
När rånarna tog sig upp på taket till depån, på väg in, valde de exakt rätt fönster att krossa på takets glas­lanternin. På väg ner kom de att landa på den, ur deras ­synvinkel, mest lämpliga avsatsen inne i huset.
Efter att ha fixerat ­stegarna i exakt rätt längd skickades dessa ned till ­nivån ­under. Sedan gick ­rånarna först till den del av huset där pengarna fanns när systrarna jobbade på ­företaget. Sen vände de om - och hittade den nya för­varingsplatsen.
Där fanns den aktuella dagen 150 miljoner kronor i stålburar. Rånarna fick med sig 39 miljoner.
Det är mycket sällan man lyckas sätta fast insider vid värderån.
Björn Ek, rånexpert på Nationella operativa avdelningen, Noa, före detta rikskrim, har jobbat med grova rån i 15 år. Han har bara sett en handfull personer dömas för detta brott.
– Vi tror att det finns insider inblandade i de flesta större rån men det är svårt att leda deras medverkan i bevis, säger Ek.
Säkerhetschefen Johan Petersson delar hans ­bedömning.
– Vi är medvetna om risken för insider och har ett skydd som är anpassat därefter, ­säger han.
Strängnäs
 

Följande är lånat från CorruptioSweden...



Hjälpte Sveriges polis Rosa Pantrarna kring rånet mot värdedepån G4S?


Sex veckor innan rånet mot vårdedepå G4S i Västberga Stockholm, skickar den svenska polisens infiltratör S.N. meddelande till Corruptio. Infiltratören skriver i SMS:en om Rosa Pantrarna och att han umgås med ligan i Sverige. Han namnger flera utav ligans medlemmar och möte bestäms i Malmö den 25 Juli 2009. Klockan är 16:00 platsen är Lilla Torg i Malmö. 
På en utav uteserveringarna ser man klart och tydligt att det sitter två civila poliser, en äldre och en yngre man. Vid den stora parkeringsplatsen promenerar en mycket nervös civil polisman fram och tillbaks. Han går in i en husbil som har danska reg-skyltar och spelar turist.
Infiltratören uteblir från mötet, han skyller på nervösa ligamedlemmar. Några dagar senare skickar infiltratören nya sms och namnger ytterligare medlemmar ur känd Serbisk liga.
En månad senare rånas värdedepå G4S i Stockholm och polisen läcker som ett såll kring att dom kände till rånplanerna långt i förväg. Serbisk polis, som gav flera tips till Sveriges polismyndighet, frågar sig, “vafan sysslar den svenska polisen med, varför lät dom ligan utföra rånet?”.

Statsledningskontoret läste Corruptio-bloggens artikel om Helikopterrånet.

G4S läste Corruptios artikel om Helikopterrånet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar